Particularitats 
Particularitats 
Per què la seva vocació d'il·lustradora?
Per la Pilarín, dibuixar sempre ha estat la millor manera d’explicar històries. Quan era petita, mentre altres nens parlaven o escrivien, ella preferia agafar un llapis i omplir fulls amb escenes plenes de vida i petits detalls.
Per això el llapis és el seu millor aliat. Amb ell pot crear històries dins d’històries: una nena que salta corda, un gos que fa entremaliadures o un gat adormit en un racó. Petits detalls que junts fan que cada dibuix sigui una petita aventura per explorar.
La connexió amb els infants
Els dibuixos de la Pilarín tenen una màgia especial que atrapa els infants des del primer cop d’ull. Plens de colors i detalls amagats, ella entén perfectament la mirada dels nens: sap que gaudeixen descobrint coses noves, rebuscant cada element principal o secundari. Amb la mateixa atenció.
La seva obra també va fer el salt a la pantalla amb el projecte d'animació L'Illa de Far. Una sèrie destinada a nens i nenes en edat preescolar que respecta l'estil de la il·lustradora, però adaptant-lo al món audiovisual.
Però la seva obra també parla als adults. Com la col·lecció Història de Catalunya, per exemple, on la Pilarín aconsegueix explicar la història del seu país als infants de manera senzilla i divertida, plena els detalls que també atrapen als més grans. O la col·lecció Petites Històries, que compta amb més de 370 títols, adreçats a tota la família, i a on cada edat té la seva pròpia lectura.
El compromís darrera la seva obra
Els dibuixos de la Pilarín són molt més que colors i formes alegres. Amaguen un compromís profund amb el món, i sense grans discursos, les seves il·lustracions parlen de llibertat, respecte i diversitat d’una manera natural i tendra.
Per a ella, dibuixar també és ajudar. Ja sigui il·lustrant un llibre per a nens o creant un dibuix
per una causa solidària, sempre hi posa el mateix amor. I li agrada donar veu a aquells que sovint no en tenen, sempre mantenint aquella mirada juganera i optimista que la defineix.
El respecte per la natura
El vincle de la Pilarín amb la natura és profund i genuí. Els seus dibuixos mostren un gran respecte pels animals i el món que ens envolta. Però els grans protagonistes dels seus dibuixos sempre son els humans. Les persones hi són omnipresents. Les ha dibuixades de totes les maneres possibles i en tots els moments històrics, i també en mons imaginaris.
Cada personatge està fent alguna cosa i l’entorn que l’envolta sigui una casa, un castell o una selva tropical, harmonitzen perfectament perquè qui ho miri ho pugui entendre.
Els seus dibuixos no solen tenir personatges protagonistes, tots són protagonistes. La reina, el servent, el cavaller, la donzella, el gos, el ratolí, el drac... cadascú té la justa ubicació, i tots ells intervenen en l’escena.
La natura , els animals, els paisatges, l’arquitectura, són els escenaris perfectes per aquests protagonistes. Escenaris treballats, documentats, esplèndids o quotidians, rurals o urbans, que serveixen als personatges per entendre la realitat que s’està il·lustrant.
En llibres com En Pau i la Laia, ensenya als més petits la importància de cuidar el nostre entorn, mentre que en El planeta dels caps florits, la natura i les persones es fusionen en un món fictici, on les plantes creixen als caps dels personatges, com si fossin gerros de flors.
I aquest amor per la natura va més enllà dels llibres. A través del concurs anual de relats infantils que porta el seu nom, la Pilarín ajuda a conscienciar els més petits sobre la importància de cuidar el planeta.
Per què fa rostres esbiaixats i no fa línies rectes?
Si us hi fixeu bé, els personatges de la Pilarín mai no miren directament de cara. Sempre tenen el rostre girat de mig cantó, i té una explicació curiosa: de petita li encantaven els jeroglífics egipcis i dibuixava de perfil, com feien ells. Així va néixer aquest tret tan característic dels seus dibuixos.
I si hi ha una altra cosa que no trobaràs mai als seus dibuixos són les línies rectes. No pas perquè no sàpiga fer-les, sinó perquè no li agraden! Per a ella, dibuixar sense regles i deixar fluir el traç és una manera de ser lliure. Per això els seus dibuixos tenen aquell aire tan juganer i espontani.
Per què tants barrets?
Si hi ha una cosa que destaca als dibuixos de la Pilarín (a part dels mil detalls amagats) són els barrets. Grans, petits, elegants, esbojarrats... i el millor? Que fins i tot ella mateixa n’acostuma a portar un! Els barrets expliquen històries: et diuen si un personatge és cuiner, bomber o artista. També afegeixen un toc divertit i personal a cada escena.